top of page

DAN VEZENTAN - Feed Me / No Gravity 
23/09 - 01/11/2016

Dan Vezentan reconstruiește pentru / sandwich / o hală de creștere a găinilor ouătoare, folosindu-se de un material care ar fi interzis în normele de construire legală a acestor spații: oglinda. Scărițe de acces pentru găini se multiplică într-un caleidoscop ce amintește de scările lui Escher, iar neoane cu lumină albă și roșie alternează pentru a controla cât mai eficient randamentul vietăților care au curaj să viețuiască aici.

 

Interesul artistic al lui Dan Vezentan asupra tematicii veterinar-zootehnice vine din relația sa personală, din copilărie, cu acest domeniu. În lucrările sale, diferite construcții din lemn, aproape identice cu cele folosite în creșterea animalelor de curte, își pierd utilitatea, devenind obiecte și spații atrăgătoare estetic. Materialele de bază – lemn netratat, pietriș, feronerie simplă – sunt amplificate de oglinzi și lumini colorate. Multe dintre proiectele sale sunt imersive și folosesc elemente optice destructurante. Acestea pleacă de la o abordare științifică a comportamentului animal, cum ar fi folosirea luminii ca mijloc de control pentru obținerea unui randament sporit în producția de ouă.

Dan Vezentan (n. 1978, Seini) trăiește și lucrează ca artist și fotograf în București. A absolvit Universitatea de Arte București. A participat în proiectul Bienala Mobilă, 2014 și în expoziția de grup Dispoziții în Timp și Spațiu, MNAC.

bottom of page